VII Ogólnopolska Konferencja „Produkty Tradycyjne szansą rozwoju regionalnej turystyki kulturowej” - na przykładzie Śliwowicy Łąckiej.
Patronat nad konferencją objęli prof. dr hab. Włodzimierz Sady, Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Pan Józef Lassota poseł na Sejm RP. Z inicjatywy Pana Janusza Klaga, Wójta Gminy Łącko, w ramach Konferencji odbyła się debata z udziałem uczestników na temat możliwości legalizacji alkoholowych produktów tradycyjnych, jako markowego produktu turystyki kulturowej- na przykładzie Śliwowicy Łąckiej.
Uczestników konferencji powitał mgr inż. Michał Szanduła Kierownik Centrum Kultury Studenckiej UR, zaś uroczystego powitania dokonał prof. dr hab. Włodzimierz Sady, Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Następnie głos zabrał Pan Józef Lassota Poseł na Sejm RP, który wyraził swoje zadowolenie z możliwości uczestniczenia w konferencji o tak istotnej tematyce nie tylko dla Małopolski, ale i dla całego kraju. Pan Józef Lassota, Poseł na Sejm RP od dwóch lat intensywnie wspiera działania Gminy Łącko zmierzające do uregulowania prawnego tej ważnej sprawy.
Pan Janusz Klag, Wójt Gminy Łącko szeroko omówił aktualną sytuację łąckiej śliwowicy, która mimo renomy, jaką się cieszy, nadal pozostaje produktem nielegalnym. Pan Janusz Klag, zapoznał zebranych z aktualną sytuacją prawną i szansami na legalna produkcję i sprzedaż przez rolników. Mimo, iż przykład dotyczył łąckiej śliwowicy, Wójt Łącka miał na uwadze inne produkty spirytusowe produkowane w gospodarstwach rolnych na terenie całej Polski, które też są także produktami tradycyjnym wyróżniającymi poszczególne regiony Polski. Mówiono więc również o śliwowicy szydłowskiej, produkowanej w zaprzyjaźnionej z Łąckiem gminie Szydłów, której przedstawiciele z Przewodniczącym Rady Gminy Januszem Juszczakiem również uczestniczyli w konferencji.
Głos zabrali także parlamentarzyści Pani Joanna Bobowska oraz Pan Andrzej Romanek. Wyrazili oni swoje poparcie dla inicjatywy możliwości legalizacji regionalnych napojów spirytusowych oraz innych produktów tradycyjnych, będących znakiem rozpoznawczym dla odmiennych kulturowo regionów Polski. Posłowie podkreślali, że uregulowanie tych kwestii może być istotną szansą dla rozwoju turystyki kulturowej na polskiej wsi. Posłowie popierali działania Wójta Gminy Łącko, zmierzające do uproszczenia procedur prawnych dających rolnikom legalną możliwość produkcji i sprzedaży Łąckiej Śliwowicy oraz innych zacnych trunków.